Fizika

MOOF

Četvrtak, 03 Studeni 2016 08:28

Nadoknada vježbi iz kolegija Matematičke osnove opće fizike će se održati u utorak 08.11. u 13 sati u učionici 119. U istom tjednu će se održati i vježbe po standardnom rasporedu.

Obavijesti Opširnije...


M1, M2, UVS,UM,UAAG MOOF -Komisijski ispiti

Četvrtak, 20 Listopad 2016 11:26

Komisijski ispit iz kolegija Matematika 1 i 2, Uvod u vjerojatnost i statistiku, Uvod u algebru s analitičkom geometrijom, Matematičke osnove opće fizike i Uvod u matematiku održati će se u petak 28.10.

Radi organiziranja rasporeda polaganja mole se svi studenti koji će polagati ispit iz navedenih kolegija da se jave na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. sa naznakom za koji komisijski ispit se prijavljuju do ponedjeljka u  20:00h.

Obavijesti Opširnije...


O studiju fizike

Fizika je nedvojbeno temeljna prirodna znanost koja objašnjava pojave u našem svijetu. Ona je stup nositelj tehnološkog razvoja, a kao takva daje veliku perspektivu u budućnosti. Fizika u posljednje vrijeme sve više postaje interdisciplinarna, te je njezin doprinos izrazito velik u razvoju drugih znanosti kao što su medicina, računalstvo, tehničke znanosti itd.

Studij fizike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru želi osposobiti mlade ljude za temeljitije i dublje razumjevanje naše prirode i svemira, svega onoga što nas okružuje čak i onoga što ne spoznajemo vlastitim osjetilima, te konačno razvoj apstraktnog razmišljanja o čovjeku, njegovu životu i smislu. Pod tim se podrazumijeva ne samo stjecanje prikladnih znanja, nego i formiranje samostalnog i kompleksnog mišljenja i razmatranja stvari uopće. Budući da je znanje u današnjem svijetu podložno brzim promjenama, osobito na području tehnike, sve više se osjeća potreba za obrazovanjem koji bi bio siguran orijentir u kompleksnosti suvremenog života. Mišljenja smo da studij fizike, kao temeljne znanosti o prirodi, znanosti koja istinski i na potpuno razumiljiv način može objasniti događaje oko nas može na adekvatan način odgovoriti na životne potrebe današnjeg dinamičkog života.

Ovim se studijem nakon završenog preddiplomskog studija stječu znanja i sposobnosti za obavljanje pomoćnih poslova u laboratorijama u raznim tvrtkama, školama i drugim sličnim organizacijama i ustanovama, a nakon diplomskog studija (osobito nakon poslijediplomskog studija) znanja koja imaju široku i znanstvenu primjenu prvenstveno u školskim obrazovnim i u znanstveno istraživačkim ustanovama.

Budući da na tržištu rada postoji ogromna potreba za fizičarima, posao nakon završenog studija, skoro da je zagarantiran.

Program Studija fizike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru rađen je prema programima srodnih fakulteta u Republici Hrvatskoj, koji su usporedivi s programima istovjetnih studija na više vodećih europskih i američkih sveučilišta.